Borstbeeld van enige Nederlands paus komt met Pinksteren in de Basiliek
Zondag 5 juni 2022
Zondag 5 juni vieren we Pinksteren. De kerk viert dat de H. Geest, de Geest van God, neerdaalde over de leerlingen van Jezus. En hen inspireerden de Blijde Boodschap van Jezus uit te gaan dragen. Tijdens de Eucharistie viering in de Basiliek, aanvang 11.00 uur, wordt door pastoor Maickel Prasing ook een beeld van paus Adrianus VI ingezegend.
Hij is de enige Nederlandse en ook nog een bijzondere paus. Zo’n 500 jaar geleden, in 1522, wilde hij de kerk namelijk echt gaan hervormen. De kerk was verwijderd geraakt van haar kerntaak. Daar is hij toen niet in geslaagd. Wat is het verband tussen Pinksteren, paus Adrianus VI en de onthulling en inzegening van zijn borstbeeld?
Dit jaar, 500 jaar later, wordt op Pinksteren het document van onze paus Franciscus over de hervorming van kracht: de hervorming van de enorme hiërarchische bestuurslaag in het Vaticaan. Die moet nu gericht gaan worden op de kern: de verkondiging van het Evangelie. Paus Adrianus heeft daar 500 jaar geleden al van gedroomd en zich voor ingezet.
Het borstbeeld is vervaardigd door de beeldhouwer en restaurateur Jan Tolboom uit Leusden. Jan heeft al vele beelden voor de Basiliek gemaakt. Bijvoorbeeld het grote 4 meter hoge beeld midden op de voorgevel, van Jezus met het kruis, als ‘Redder van de Wereld’. Het borstbeeld is gefinancierd door enkele parochianen alsmede door de Stichting Promotie Basiliek en wordt geschonken aan de parochie.
Wie is paus Adrianus VI?
Hij werd geboren op 02-03-1459 te Utrecht als Adriaan Floris Boeyens; zijn vader Floris was scheepstimmerman en zijn moeder heette Gertruid. Hij studeerde in Leuven en werd in 1490 priester gewijd. Tijdens de jeugd van keizer Karel V was hij zijn leermeester en later zijn raadsheer. Op 09-01-1522 werd hij tot paus gekozen, dat had hij nooit geambieerd. Bij de pauskroning op 13-08-1522 koos hij als devies in het paus wapen: ‘Wees geduldig en houd stand’.
Paus Adrianus VI ondervond een enorme weerstand tegen zijn hervormingsplannen. Hij was een sober man, met een zeer sterke morele integriteit, en probeerde allerlei geldverslindende gewoontes, voorrechten en de aflatenhandel af te schaffen. Hij werd van alle kanten tegengewerkt door kardinalen en bisschoppen, die hun macht en belangen wilden behouden. In brieven aan zijn tijdgenoot Erasmus van Rotterdam beklaagde hij zich daarover. Onder die enorme druk ging zijn gezondheid achteruit en overleed hij op 14-09-1523.
Wat heeft paus Adrianus VI voor de kerk betekend?
Paus Adrianus heeft zich ingezet voor een drastische hervorming van de kerk; dat bleek én blijkt heel moeilijk te zijn. Maar hij heeft het goede voorbeeld gegeven. Ook zag hij onder meer helder in dat de wortels van de Reformatie gelegen waren in de alom heersende misstanden. Die drongen van boven af, vanuit de Romeinse bestuurslaag, door tot in de lagere niveaus van de kerk.
Waarom een borstbeeld van Paus Adrianus VI in de Basiliek?
Paus Franciscus wil sinds zijn verkiezing in 2013 - waarbij nog ter sprake kwam om de naam van Adrianus aan te nemen - dat de kerk zich nu echt wereldwijd gaat vernieuwen. Dan moet de kerk, geïnspireerd door de H. Geest, een ‘Missionaire omkeer’ gaan maken. En daarmee op weg gaan naar een Synodale kerk. In die kerk worden alle gedoopte mensen volop betrokken. In het Bisdom Breda heeft de aftrap van dit Synodale proces eind 2021 in de Basiliek plaatsgevonden. Als deze ‘Missionaire omkeer’ op den duur zou gaan slagen, zou paus Adrianus daarover waarschijnlijk zeer verheugd zijn.
Wat heeft paus Adrianus VI gemeen met de andere 2 Pausen in de Basiliek?
Op initiatief van de huidige en van de voorgaande pastoor staan er 2 beelden - vervaardigd door Jan Tolboom - van pausen in de Basiliek: van paus Johannes XXIII en paus Johannes Paulus II. Beiden hebben iets gemeen met Adrianus. Johannes XXIII werd in 1958 tot paus gekozen en riep in 1959 het tweede Vaticaans Concilie bijeen om de kerk weer bij de tijd te brengen. Dat is, ruim 60 jaar later, nog niet echt gelukt.
Johannes Paulus II was de eerste niet-Italiaan, sinds Adrianus, die in 1978 tot paus werd gekozen. Hij was de eerste paus die echt de wereld introk, hij bezocht meer dan 100 landen; in 1985 óók Nederland. Toen heeft hij Adrianus geprezen voor zijn openlijke schuld erkenning in 1523 van de geestelijke misbruiken in top van de kerk.
Jan Bedaf,
Frans van den Bosch (pastoraal assistent)