Reformatie: onnodig schisma?
In de Reformatorische kerken is 31 oktober Hervormingsdag. Op die dag in 1517 zou Maarten Luther zijn stellingen aan de deur van de slotkerk in Wittemberg hebben gespijkerd, het symbolische begin van het protestantisme. De Reformatie is ontstaan uit het verlangen de hele Kerk van het Westen te vernieuwen, maar heeft – ongewild? - een diepe scheuring veroorzaakt. Eerdere pogingen om de Kerk te hervormen zijn wel geslaagd, zonder dat het tot grote breuken heeft geleid.
Op dinsdag 30 oktober verzorgt drs. Ben Hartmann, theoloog en secretaris-generaal van het Bisdom van Breda, een lezing over de invloed van de Reformatie op de katholieke Kerk, toen en nu. Vanuit katholiek perspectief wordt gekeken naar het begin van de Reformatie, het aandeel dat de eerste grote hervormer - Maarten Luther - daarin heeft gehad en naar de doorwerking in onze tijd. Welke intenties had Luther? Waarom is het tot een kerkscheuring gekomen? Welke geloofsvisies op God en mens heeft de katholieke Kerk in antwoord op de Reformatie willen verdedigen? Welke kernwaarden binden ons en geven ons handvatten voor het heden?
De lezing wordt georganiseerd in het kader van de oecumenische contacten in Oudenbosch en omgeving. Van welke gezindte u ook bent, u bent om 19.30 uur van harte welkom in de Cuyperszaal in pastoraal-diaconaal centrum ‘de Pelgrim’ in Oudenbosch (ingang aan het Doelpad / St. Annaplein). De toegang is vrij, uw aanmelding wordt op prijs gesteld: teamassistent@bernardusparochie.nl.