Rituelen verbinden

gepubliceerd: vrijdag, 3 november 2017

Op donderdag 26 oktober nam theologe Marjeet Verbeek een tiental toeschouwers mee in haar lezing rond rituelen bij sterven, dood en rouw. Daarbij werden fragmenten uit enkele hedendaagse speelfilms getoond. Het zoeken naar verbinding tussen zin en onzin, leven en dood, vreugde en verdriet is een oer-menselijk verlangen. Verbeeks inleiding voerde langs traditionele kerkelijke rituelen, te zien in de verzorging van de graven door familieleden, tot aan heel persoonlijke, op maat gesneden vormen van afscheid nemen. Soms was dat op het komisch af, zoals kleinkinderen die hun gestorven grootvader als Viking lieten uitvaren op de zee. Andere vertoonde filmbeelden waren dan weer indringend en aangrijpend. De aanwezigen spraken in het nagesprek onder andere over de vormgeving van hun eigen afscheid. De bijeenkomst stond in het teken van Allerzielen (2 november), de dag waarop in de Kerk onze overledenen worden herdacht, en vond plaats in pastoraal-diaconaal centrum ‘de Pelgrim’.