Bedevaart Hakendover

2e paasdag 28 maart

gepubliceerd: maandag, 8 februari 2016

Heel stil wordt het soms op deze aarde
intens verlangen naar werkelijke waarde
geef de mensen hoop op betere tijden

zonder haat, oorlog en onmenselijk lijden.

Daarom gaan wij ieder jaar ter bedevaart naar Hakendover waar wij de Goddelijke Zaligmaker ontmoeten. Samen zingen, bidden, offeren en in procesie op naar den berg. Met “samen” praten wij over 16.000 mensen aldaar op die Paasmaandag. Waar vinden wij in deze tijd zoveel bedevaarders te samen. Wilt U dit ook eens beleven, ga dan met ons mee op 28 maart. Opgeven bij Uw broeder­meester: Rinus Bouw­meester tel.: 0165 322 144 of via bouw­meestermcl@kpnmail.nl

Buskosten:  € 17,-- p.p. Kinderen tot 12 jaar gratis.

Vertrektijden worden op 22 maart bekend gemaakt.

Geschiedenis van de kerk

In 690 na Christus besluiten drie maagden, naar verluid afstammelingen van Keizer Octavianus, in Hakendover en kerk te bouwen voor de Heilige Zaligmaker. Het werk gaat van start, maar telkens wordt ´s-nachts afgebroken wat er de dag voorafgaand door de arbeiders is gemetseld.. Ten einde raads wenden de maagden zich to God.

Op de ‚dertiendach’ (16 januari) krijgen zij bezoek van een engel. Deze wijst hen de plaats aan die God welgevallig is en waar de kerk gebouwd mag worden. Het vriest die dag hard en er ligt een laag sneeuw. Rondom de plaats die de engel aanwijst, zien de drie maagden een spikdoorn staan in volle bloei, met daarin engelen die als vogeltjes zingen. Deze struik staat er nu nog. Een raaf bezorgt de drie maagden een brief van God, waarin staat dat Hij deze plaats heeft uitverkoren voor de bouw van een kerk.

Twaalf arbeiders worden aan het werk gezet, maar zolang de bouw duurt, zijn er overdag steeds dertien mannen bezig. Bij het middagmaal en de uitbetaling verschijnen er telkens toch twaalf. De dertiende arbeider is de Zaligmaker zelf.

Omdat God de plaats en de kerk zelf heeft gewijd en geheiligd, worden drie bisschoppen die de kerk zelf willen inzegenen gestraft voor hun ongeloof. Pas nadat zij hun berouw tonen, wordt hun gezondheid hersteld.

Fotoserie

Klik op een foto voor een uitvergroting.