Biddend voorbereiden op Pasen

gepubliceerd: dinsdag, 19 januari 2016
Biddend voorbereiden op Pasen

Een van de Hoogfeesten die we in het kerkelijk jaar mogen vieren is het Hoogfeest van Pasen. Als voor­be­rei­ding op het paasfeest kennen we een voor­be­rei­dingstijd van veertig dagen. In het verleden werd deze tijd van bezinning vooral aangeduid als vastentijd. Te­gen­woor­dig wordt vaker de term veertigdagentijd gebruikt. Net zoals de gebruikte benaming verandert, veranderen ook de gebruiken.

Vroeger bestond de voor­be­rei­ding op Pasen over het algemeen uit streng vasten en het bekende snoeptrommeltje. Te­gen­woor­dig wordt er meer en meer gezocht naar een eigentijdse invulling. Sommige mensen kiezen er bewust voor om in deze periode afscheid te nemen van Facebook, extra aandacht te besteden aan de partner of het gezin of meer tijd vrij te maken voor het spirituele, het transcendente, voor God. Anderen kiezen ervoor om iedere dag een stuk uit de Bijbel te lezen of om iedere dag vijf minuten stil te zijn en te bidden.

Een van de moge­lijk­he­den die zich hierbij voordoet is de dagelijkse meditatie op

www.ignatiaansbidden.org.

Op 10 februari 2016, Aswoensdag, start de digitale 40-dagen­re­traite “Eindeloos geduldige liefde”. In aansluiting hierop wil ik voorstellen om wekelijks samen te komen om te delen in onze ervaringen tijdens de veertigdagentijd. Een groep bestaat uit 8 tot 10 personen. Het tijdstip van sa­men­ko­men hangt af van de moge­lijk­he­den die iedereen heeft. “Dit kunnen we bespreken tijdens een informele sa­men­komst op donderdag 4 februari om 20.00 uur in de pastorie van de basiliek.”

Je kunt je opgeven bij Stefan Lange