Plechtige opening Heilige Deur basiliek van Oudenbosch

gepubliceerd: dinsdag, 15 december 2015

Zoals op vele andere plaatsen in Nederland en elders in de wereld, heeft mgr. Liesen zondag­ochtend de Heilige Deur geopend van de basiliek van Oudenbosch. Tevens opende de bisschop van Breda voor zijn bisdom zo het Heilig Jaar van de Barm­har­tig­heid dat dinsdag door paus Franciscus in Rome officieel voor de wereldkerk is ingezet.

Deur

De hoofdingang van de basiliek in Oudenbosch geldt het komende jaar als Porta Sancta. In zijn preek memoreerde mgr. Liesen de woorden van Jezus: “Ik ben de Deur voor de schapen. Ik ben de Deur: als iemand door Mij binnenkomt zal hij gered worden: hij zal in- en uitgaan en weidegrond vinden” (Joh. 10:7 en 9). Mgr. Liesen wees erop dat het woord ‘geheim’ samenhangt met het woord ‘heem’, dat thuis betekent. Het geheim achter de deur die Jezus is, is de barmhartige God, het uiteindelijke thuis van ons allemaal. “Toen ik nog klein was en knikkerde”, aldus de bisschop, “zeiden mijn ouders tegen me: van ruilen komt huilen.” In de Kerk geldt echter een omgekeerde regel, in het bijzonder in het jaar van Barm­har­tig­heid. “Kom met alles wat u bedrukt tot Jezus en ruil dat met Hem. En wat hij u teruggeeft, is alleen voor u bedoeld”, aldus de bisschop.

Klokken

De opening van de H. Deur was de eerste gelegenheid waarop het nieuwe klokkenensemble van de Oudenbossche basiliek voluit kon gaan. Deze week zijn immers drie nieuwe klokken op het dak gehesen. Komende week zullen het hele ensemble van zes klokken ingeregeld worden op de computer en verder uitgetest, aldus een zichtbaar vergenoegde pastoor Prasing, die zich al verheugde op het kerstgelui: “U zult allemaal denken dat u in Oostenrijk woont.” (KN)

(Foto’s Peter Braakmann)

Fotoserie

Klik op een foto voor een uitvergroting.