Zeven kathedralen en vijfentwintig basilieken

in woord en beeld, door Hugo Kolstee

gepubliceerd: woensdag, 15 januari 2020

Neder­landers bezoeken in het buiten­land de ene kathedraal na de andere, maar in eigen land lopen ze eraan voorbij. Met de opening vorig jaar van het ‘Grootste Museum van Neder­land’, een uniek initiatief van Museum Catharijneconvent in Utrecht, is een eerste stap gezet om dit te veranderen.

Alle kathedralen en basilieken van Neder­land’

Hugo Kolstee studeerde enige jaren bouwkunde en daarna geneeskunde. Toen hij ‘bij toeval’ in een basiliek kwam, besloot hij vanwege zijn interesse voor bouwkunde en geschiedenis die allemaal te bezoeken, te fotograferen en hun wetens­waar­digheden te verzamelen. Het resultaat was een handzame gids getiteld ‘Alle kathedralen en basilieken van Neder­land’, verschenen bij Berne Media.

“Toen ik enige jaren geleden hoorde dat er in Neder­land een basiliek bestond in Schiedam was ik met stomheid geslagen. Ik associeerde ‘basiliek’ met mooie oude kerken in Frankrijk of Italië. Bij de meeste mensen om mij heen was het net zo. Dit deed mij besluiten om uit te zoeken wat een basiliek is en waar die dan wel staan. Ik bezocht alle kathedralen en basilieken in Neder­land, maakte foto’s en las gretig over deze kerken. Ik leerde veel: over de plaats, de geschiedenis, de voorlopers van de kerk, de architect, de bouw, het exterieur en de hoogte­punten van het interieur. En iets over carillons, orgels en klokken, want volgens orgelbouwer Michaël Maarschalkerweerd heeft de kerk twee stemmen: het orgel is de stem van binnen en de klokken vormen de stem van buiten. Ook patroon­heiligen, processies en ommegangen kwamen aan de orde. Inmiddels merk ik dat velen daad­wer­ke­lijk alle zeven kathedralen en zevenentwintig basilieken in ons land tenminste eenmaal willen bezoeken, al dan niet met het gidsje bij de hand. Ik hoop dat velen in deze hectische tijden daad­wer­ke­lijk in deze prachtige kerken gaan kijken en mogen genieten van deze grootse monumenten van rust, ruimte en licht.”

Op donderdag 30 januari is Hugo Kolstee om 19.30 uur te gast in de Cuyperszaal in pastoraal-diaconaal centrum ‘de Pelgrim’ in Oudenbosch (ingang aan het Doelpad). Aan de hand van foto’s komt hij vertellen over de kathedralen en basilieken in ons land, over geschiedenis en architectuur, inrichting en tradities, processies en bede­vaarten. En ook de vele fraaie anekdotes, die hij tijdens zijn speurtocht tegenkwam, zijn het waard om te worden doorverteld. Samen met hem maken we een ontdekkings­reis om de culturele, spirituele en historische rijkdom van ons religieus erfgoed zélf te gaan zien! Wees welkom, de toegang is vrij.