Carmina Burana - Carl Orff

Donderdag 14 november Basiliek Oudenbosch

gepubliceerd: vrijdag, 13 september 2019

Op donder­dag­avond 14 no­vem­ber staan de deuren van de Basiliek van Ouden­bosch weer open voor de liefhebbers van de Carmina Burana van Carl Orff.

Carmana Burana

Carl Orff is vooral bekend om zijn befaamde Carmina Burana, een uniek werk uit de muziekhistorie. Het prach­tige ‘O Fortuna’ is door de jaren heen gebruikt in vele films, commercials en als basis voor moderne hits. In de 13e eeuw bezongen rondtrekkende monniken en stu­den­ten, als een reactie op de strenge en vrome idealen van de kerk, het genot van de liefde, de drank en het zwerversleven. Orff gebruikte deze Latijnse en Duitse teksten als basis en liet zich in­spi­re­ren door uit­een­lo­pende muzikale bronnen. Het krach­tige en opzwepende muziek­stuk met voortstuwende ritmes is, dankzij de uitzon­der­lijke koor- en orkestbe­zet­ting, een over­wel­di­gend geluid. Carmina Burana spreekt door de mys­tieke en muzikale aantrek­kings­kracht, eeuwen later, nog steeds vele muziekliefhebbers van alle natio­na­li­teiten en leeftij­den aan.

Vijf unieke locaties

Carmina Burana zal groots en boeiend uitge­voerd wor­den en is exclusief te zien in het Concert­ge­bouw Am­ster­dam, De Doelen Rotter­dam, World Forum Den Haag, Basiliek Ouden­bosch en MartiniPlaza Gro­nin­gen.

The New Romanian Symphony Choir &
The Inter­na­tio­nal Symphony Orchestra

Het majestueuze meester­werk wordt uitge­voerd door The New Romanian Symphony Choir & The Inter­na­tio­nal Symphony Orchestra met solisten, o.l.v. dirigent Raymond Janssen. Het gezel­schap van 135 personen bestaat uit het orkest van de zeer begaafde en gepassio­neerde musici van INSO uit Lviv en het koor van de Staatsphilharmonie Banatul uit Timisoara, dat bekend staat om hun ongeëvenaarde, prach­tige zuivere klanken. Het orkest is uitsluitend samen­ge­steld uit jonge begaafde en gepassio­neerde musici. Ook in Neder­land heeft dit gezel­schap reeds een grote repu­ta­tie opge­bouwd. Staande ovaties bij de Avé Maria Kerst­con­certen en uit­voe­ringen van Carmina Burana in de afgelopen jaren, beves­tigen dit. Het gezel­schap van 135 personen bestaat uit musici van de Staatsphilharmonie Banatul Timisoara aan­ge­vuld met inter­na­tio­naal befaamde solisten.

Carmina Burana is een sce­nische cantate voor sopraan, tenor, bariton, groot koor en orkest, speciaal ge­schre­ven voor een uit­ge­breide sectie bij­zon­dere slag­werkinstru­menten. Zowel de teksten als de uitzon­der­lijke orkestratie van de Carmina Burana zijn uiterst inte­res­sant en rijk aan humor. De proloog, het magistrale koor­werk Fortuna Imperatrix Mundi, is tevens het slot­koor, waardoor de cirkel rond is.

Uitvoeren­den

The New Romanian Symphony Choir &