• Hoeven
  • Oud Gastel
  • Bosschenhoofd
  • Basiliek Oudenbosch
  • Basiliek Oudenbosch
  • Oud Gastel
  • Bosschenhoofd
 
 
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook

Bezinning in de Advent

Werkzaam zijn

gepubliceerd: maandag, 5 november 2018

Op zondag 2, 9 en 16 december worden door de Broeders van Huijbergen van 09.30 uur tot 15.15 uur bezinnings­bij­een­komsten georga­ni­seerd met als thema ‘Waakzaam zijn. De bijeenkomsten vinden plaats in het broederhuis, Boomstraat 7 in Huijbergen. De bijeenkomsten hebben de volgende opzet:

09.30 uur eucha­ris­tie­viering
10.15 uur koffie met de broeders
10.45 uur inleiding en gesprek 1
12.30 uur warme maaltijd en pauze
13.45 uur inleiding en gesprek 2
15.00 uur meditatieve afsluiting
15.15 uur afsluiting - koffie met de broeders

De kosten bedragen € 20,00 per dag (incl. maaltijd en koffie) en € 50,00 bij deelname aan alle dagen. Inschrijven is mogelijk tot uiterlijk de vrijdag voorafgaand aan de betreffende zondag (in verband met de maaltijd) bij Frank Ploum, franck@abcfh.nl, of bij de receptie van het broederhuis, 0164 642 650.

Zondag 2 december

Waakzaam bij verborgen leven

De ontmoeting tussen Maria en Elisabeth, beschreven in het evangelie van Lucas, hoort bij de klassiekers in de tijd voor Kerstmis. Hoewel hun kinderen zich roeren aan de binnenkant en nog niet levensvatbaar zijn, laten hun moeders in hun ontmoeting al zien van wie zij draagster zijn. Ontmoeting gebeurt op ooghoogte. Geen van hen is de ander de baas, hoeft op de ander neer te kijken, is boven de ander verheven. Ontmoeting gebeurt in het geraakt zijn door de ander, haar ervaring en haar blik. Ontmoeting met God gebeurt in de ontmoeting met mensen, in een ander mens, anders dan ik. Hoe kunnen we daar oog en oor voor ontwikkelen? Hoe kunnen we daar waakzaam bij zijn? Begeleiding: Mirjam Dirkx.

Zondag 9 december

Waakzaam als een profeet

Advent is de tijd van de profeten. Grote visioenen en toekomstdromen worden naar voren gebracht met het oog op de geboorte van Jezus. We onderzoeken wat die profeten eigenlijk voor ogen stond en welke positie zij innamen in de samenleving van hun tijd. Waarom roepen ze op tot waakzaamheid? In het bijzonder kijken we naar de figuur van Johannes de Doper. Daarna zoeken we naar verbinding in ons eigen leven met hun bood­schap. Waarin laten wij Gods woord geschieden? Hoe banen wij in ons leven een weg voor de Heer? Misschien helpt het gedicht ‘Ga nu maar liggen liefste in de tuin’ van Rutger Kopland ons een beetje op weg. Begeleiding: br. Nico Boere en Franck Ploum.

Zondag 16 december

Waakzaam verwachten

Rode draad in deze bijeenkomst is barm­har­tig­heid, zoals die in het oor­spron­ke­lijke Hebreeuws wordt verstaan: Gods liefde en trouw voor zijn schepselen. Centraal staat de trouw van God aan zijn belofte de Verlosser Jezus Christus te zenden om de macht van het kwaad te breken en zijn schepping weer in liefde aan te nemen. In de Advent beleven we weer opnieuw de vervulling van deze belofte in de komst van Jezus als God bij ons mensen. Aan de hand van de Bachcantates ‘Meine Seele erhebt den Herrn’ en ‘Freue dich, erlöste Schar’ staan we stil bij deze vreugdevolle verwachting. Begeleiding: br. Theo Eijkhoudt.


 

Postbus 174, 4730 AD Oudenbosch • Markt 59, 4731 HN Oudenbosch • (0165) 330 502 • info@bernardusparochie.nl      Website gerealiseerd door iMoose