Kledinginzameling voor Zuid-Soedan

woensdag 17 oktober 2018 van 18.00 uur tot 19.00 uur

gepubliceerd: vrijdag, 3 augustus 2018
Kledinginzameling voor Zuid-Soedan

In februari van dit jaar hebben de Verenigde Naties de hongersnood uitgeroepen in delen van Unity State (Zuid-Soedan). Dit land kampt al jaren met een burger­oorlog en droogte en het weinige geld dat beschikbaar is, besteedt de regering aan wapens. De VN hebben gewaarschuwd voor een snelle verspreiding van de hongersnood als er niet wordt ingegrepen. Het World Food Programme rapporteert dat 40% van de bevolking (4,9 miljoen mensen) dringend behoefte heeft aan voedsel en dat 100.000 mensen dreigen te sterven aan honger en ondervoeding. De oorlog heeft de landbouw volledig verwoest. Waterputten zijn vernietigd en de infra­structuur is onbruikbaar. De gezinnen, voornamelijk boeren, hebben het weinige dat ze nog hebben volledig gebruikt en kunnen geen kant op. Het vee is verloren gegaan en hun gereed­schap is vernietigd. Maandenlang hebben ze moeten leven van de planten die ze konden vinden en de enkele vissen die ze konden vangen. De droogte blijft ook aanhouden. Al meer dan twee jaar heeft het niet geregend in Zuid-Soedan en de bevolking is voor de voedselvoorziening afhankelijk van waterputten. Als er niet wordt ingegrepen zal de helft van de bevolking, waaronder méér dan 200.000 jonge kinderen, slachtoffer worden van de hongersnood.

Cordaid heeft een programma ontwikkeld om de bevolking van Zuid-Soedan te helpen. De organisatie gelooft in hulp die structureel is en daarom zijn er hulppakketten gemaakt die de bevolking ondersteunen om hun eigen voedselvoorziening weer op gang te krijgen. Cordaid wil 3.800 huishoudens (11.400 mensen) voorzien van zo’n pakket, dat bestaat uit een vissersuitrusting, landbouwgereed­schap en zaden. Eén pakket kost € 75,00. Met deze pakketten kunnen gezinnen weer zelfvoorzienend worden.

Met de kledinginzameling in Oudenbosch wordt een concrete bijdrage geleverd aan dit programma. Daarbij telt elke ingezamelde kilo. Zo kunnen we met de opbrengst van 350 kilo textiel een gezin helpen met een vissersuitrusting en met 750 kilo kunnen we één gezin een compleet hulppakket, inclusief gereed­schap en zaden, aanbieden. Cordaid werkt in Zuid-Soedan voor een deel zelfstandig en voor een deel samen met een lokale hulp­organisatie.

Oudenbosch kan met de kledinginzameling van vele kilo´s daadwerkelijk helpen! Helpt u mee? Lever uw ongebruikte kleding dan in op woensdag 17 oktober tussen 18.00 uur en 19.00 uur bij een van de kerken: de Basiliek, de Paulus­kerk of de Hervormde kerk in de Fenkelstraat. We rekenen op uw hulp. Mocht het nodig zijn dan kan de kleding bij u thuis worden opgehaald. U kunt daarvoor contact opnemen met de familie Tilleman, telefoonnummer 0165 312 126.