• Hoeven
  • Oud Gastel
  • Bosschenhoofd
  • Basiliek Oudenbosch
  • Basiliek Oudenbosch
  • Oud Gastel
  • Bosschenhoofd
 
 
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook

Christoffelviering

Zaterdag 30 juni & zondag 1 juli

gepubliceerd: dinsdag, 17 april 2018

Op zaterdag 30 juni en zondag 1 juli vindt in Hoeven weer de autozegening plaats in samen­wer­king met Veilig Verkeer Nederland, afdeling Halderberge. Wat is een zegening, waartoe dient dit en waarom is VVN daarbij betrokken?

Autozegening

De autozegening met vooraf de viering, is een traditie in Hoeven sinds 1927. Op advies van Bisschop Hopmans is hier 91 jaar geleden mee begonnen, omdat er toen ook al veel ongelukken gebeurden. Pastoor de Hoog richtte een Christoffelbond op. De traditie van de autozegening is in Hoeven altijd gebleven. Iedereen is welkom met zijn of haar vervoermiddel. Tijdens de viering in de parochiekerk hoort men het verhaal over Christophorus, de grote sterke man die mensen over de rivier zette, ook al was het koud en gevaarlijk. Het verhaal gaat verder: dat er een klein kind naar de overkant wil en zijn hulp verwacht. Christophorus stapt door het water en neemt het kind op de schouders, maar het kind wordt alsmaar zwaarder. Het kind is Jezus Christus, die de lasten van de wereld draagt.

Zo krijgt Christophorus de naam “hij die Christus draagt”; Christoffel die het kind veilig naar de overkant brengt. Christoffel die de beschermer tegen elk gevaar in het verkeer wordt genoemd, voor schippers, reizigers en pelgrims.

Zijn beeltenis kom je op vele plaatsen tegen en velen dragen een medaillon bij zich omdat ze er vertrouwen in hebben, dat dit bescherming biedt. Er wordt een gebed door de pastoor uitgesproken en hij geeft de zegen door het vervoermiddel (auto, fiets etc.) met gewijd water te besprenkelen. Tevens krijgt men een kaartje mee met daarop de wens om veilig te rijden, want men moet natuurlijk wel goed opletten in het verkeer.

Veilig Verkeer Nederland

Wij van VVN afdeling Halderberge blijven vanuit deze traditie steeds aandacht vragen voor verkeersveiligheid en bieden moge­lijk­he­den aan om iedereen op de hoogte te houden van de veranderingen in het verkeer en de bijbehorende regelgeving. De verkeersopfris­trai­ning is hier een goed voorbeeld van. Ook bij de autozegening is VVN al heel wat jaren present. De vlag hangt uit, flyers worden uitgedeeld en er is tijd voor een praatje.

Verkeer is een samenspel en om dat te onthouden delen we schrijfblokjes uit, waarop men een voorstel of goed idee kan noteren. Opmerkingen kunnen ook digitaal doorgegeven worden aan VVN via het secretariaat: secretariaat@vvn-halderberge.nl

Men mag meedoen en / of meedenken bij onze groep. Een bijdrage ter onder­steuning van het werk is natuurlijk ook altijd welkom. Voor meer informatie over VVN Halderberge kunt u ook een kijkje nemen op de website: www.vvn-halderberge.nl.

Wij ontmoeten u graag op:
Zaterdag 30 juni : van 14.00 tot 16.00 uur alleen de zegening
Zondag 1 juli: om 09.30 uur de viering en aansluitend de zegening
Locatie: Kerkplein St. Jan de Doper te Hoeven.

Tot dan!


 

Postbus 174, 4730 AD Oudenbosch • Markt 59, 4731 HN Oudenbosch • (0165) 330 502 • info@bernardusparochie.nl      Website gerealiseerd door iMoose