Werkgroep Diaconie ontvangt vluchtelingen

gepubliceerd: maandag, 12 februari 2018

Ongeveer tien vluchtelingen uit Eritrea, statushouders en woo­nachtig in de gemeente Halderberge, bezochten vrijdag 2 februari de Basiliek op uit­no­di­ging van de Werk­groep Diaconie.

“We moeten ons als kerk ook gastvrij opstellen voor deze mensen. Zij hebben onze aandacht hard nodig ”, aldus diaken Peter Hoefnagels in zijn welkomstwoord. De Eritreeërs werden vergezeld door vier vrij­wil­lig­ers van Vluchtelingenwerk Halderberge. Zo waren er een taalcoach, een spreekuur­me­de­werker en een maat­schap­pe­lijk begeleider bij. Tijdens de rondleiding viel op dat de namen van de meeste heiligen ook bij de vluchtelingen bekend waren, zoals Maria, Anna en Jozef. In Eritrea is namelijk zo’n 50% christen en lid van de Eritrees-Orthodoxe Tewahedo Kerk. Na afloop van de rondleiding werd een kopje koffie of thee met koek aangeboden in de Cuyperszaal in de crypte. Aan één lange tafel werd genoeglijk gepraat, soms met gebarentaal, in een open en gastvrije sfeer. De aanwezigen waren tevreden met deze ontmoeting. Voor de Eritreeërs is de drempel om vieringen in de kerk te gaan bijwonen verlaagd. Ook werden plannen gesmeed om het bezoek te herhalen.