Luther, de tentoonstelling

Woensdag 22 november 2017, Catharijnenconvent Utrecht

gepubliceerd: woensdag, 18 oktober 2017

Op 31 oktober 2017 is het 500 jaar geleden dat Maarten Luther zijn 95 stellingen aan de deur van de slotkapel in Wittenberg bevestigde, waarmee hij de grootste revolutie in de Europese kerkgeschiedenis ontketende.
Museum Catharijneconvent in Utrecht sluit bij deze gedenk­waardige gebeurtenis aan met een tentoon­stelling waarin op zoek wordt gegaan naar de onbekende man achter de icoon van 500 jaar Reformatie.

‘Luther’ neemt de bezoeker mee naar een roerige tijd aan het einde van de Middeleeuwen, waarin de Kerk het alomtegenwoordige geloof van mensen misbruikt om zichzelf te verrijken. Luther spreekt zich uit tegen de corrupte praktijken van de paus en de Kerk van Rome. Deze actie leidt tot een schisma, dat ook onuitwisbare sporen nalaat op maat­schappelijk en politiek gebied en Europa religieus en cultureel verdeelt. De tentoon­stelling brengt Luther en zijn tegenstanders over het voetlicht en toont waarin de kracht schuilt van deze invloedrijke, reformatorische rebel.

Op woensdag 22 november wordt een bezoek aan deze tentoon­stelling georga­ni­seerd. De bezichtiging van de tentoon­stelling wordt voorafgegaan door een inleiding, verzorgd door Museum Catharijneconvent, mits er tenminste 30 bbelang­stellenden zijn.

12.00 uur inleiding op de tentoon­stelling
13.00 uur bezichtiging van de tentoon­stelling op eigen gelegenheid
15.15 uur voor­stelling ‘de Hervormers’ door Theater­groep Aluin: drie kleine voor­stellingen, die een beeld geven van drie grote hervormers uit de 16e eeuw: Luther, Erasmus en paus Adrianus VI

Kosten

Aan het programma in Museum Catharijneconvent zijn geen kosten verbonden. Bij voldoende deelname wordt overwogen gezamenlijk busvervoer te organiseren, waarvoor dan een bijdrage wordt gevraagd.

Belang­stelling?

Laat het ons weten en stuur vóór 30 oktober een berichtje naar info@bernardus­parochie.nl, dan houden we u op de hoogte.

Video