Geslaagde avond over de Nederlandse paus

Adrianus VI en zijn tijdgenoten

gepubliceerd: donderdag, 12 oktober 2017

Als een zachtaardig en diplomatiek bestuurder in Kerk en wereld in de woelige 16e eeuw, zo zette schrijver-journalist Twan Geurts op dinsdag 4 oktober voor ruim 60 aanwezigen de Nederlandse paus Adrianus VI neer in een gedegen lezing in de Cuyperszaal in ‘de Pelgrim’, ons pastoraal-diaconaal centrum.

De Reformatie, ingezet door Luther in zijn strijd tegen onheuse parktijken in de Kerk, en de fijnzinnige theologische en taalkundige studies van Erasmus, tijdgenoten van Adrianus, vormden mede het decor voor het verhaal over deze paus. Hij kon het tij van de splitsing tussen protestanten en katholieken niet keren, daarvoor waren er ook teveel politieke belangen in het Europa van die tijd in het spel. Boeiend waren ook enkele kleine wetens­waardigheden. Zo kwam de moeder van Erasmus uit Zevenbergen en was Adrianus korte tijd pastoor van Goedereede, waar in een hotel de pauskamer nog is te bezichtigen. En in het gevolg van keizer Karel V zou de latere paus wel eens vanuit het noorden via Dordrecht op doortocht in Oudenbosch kunnen zijn geweest. De auteur schreef een boek over de Nederlandse paus, dat begin 2017 verscheen en verkrijgbaar is in het winkeltje van de Basiliek. De bijeenkomst was een eerste in een reeks van drie in het kader van het Lutherjaar. Op woensdag 8 november wordt de biografische film ‘Luther’ vertoond in Filmtheater Fanfare en op woensdag 22 november staat een bezoek aan de Luther­tentoon­stelling in Utrecht op het programma.