Bernardusdagen 2017

Een imposante tentoonstelling geeft verbondenheid met Bernardus weer

gepubliceerd: zaterdag, 9 september 2017
De Bernarduskoeken
Bernarduskoeken worden gewijd

In drie van de vier kerken in onze parochie, de H.Laurentius­kerk in Oud Gastel, de St. Jan de Doperkerk in Hoeven en de Basiliek in Oudenbosch, is gedurende de afgelopen weken met een tentoon­stelling aandacht besteed aan de H. Bernardus, de Cisterciënzers, en de banden van de Bernardusabdij met onze streek. Voor de door Bea Hoeks en haar zoon Joep zeer deskundig ingerichte tentoon­stelling was veel belang­stelling. Voor niet iedereen was het bekend dat de monniken van de abdij van Hemiksem, en later Bornhem, zoveel hebben betekend voor het ontstaan van de parochie.

Nadat Arnold van Leuven in 1275 een groot gedeelte van het grondgebied van de huidige Gemeente Halderberge aan de abdij had geschonken, is het ontginnen en werd een begin gemaakt met het bewoonbaar maken van de streek. De eersten die zich daarmee belastten waren broeders van de abdij. De abdij had een uithof, of een tiendschuur, op de plaats waar heden ten dage het groot­seminarie Bovendonk is gevestigd. Het lag dan ook voor de hand dat in de kapel van het huidige conferentie­centrum de geschiedenis van de Orde der Cisterciënzers werd uiteengezet. De tentoon­stelling is op vrijdag 25 augustus uitgebreid bezocht door vrijwilligers van de Bernardusabdij van Bornhem, vergezeld van Vader-Abt en de archivaris van de abdij.

De tentoon­stelling maakte voor de parochianen nog eens duidelijk waarom het zo logisch is dat onze parochie is toegewijd aan de H. Bernardus van Clairvaux. Indien u de tentoon­stelling niet heeft kunnen bezoeken, kunnen we u al laten weten, dat we proberen in november gedurende één zondag de tentoon­stelling nog eenmaal in de kerken te plaatsen. Overigens was bij de Bernardusdagen ook de St. Lambertus­kerk in Wouw betrokken, aangezien ook in de parochie van Wouw de abt van de Bernardusabdij eeuwenlang het patronaatsrecht heeft gehad.