Bernardusdagen

Hoeven - Oud Gastel - Oudenbosch - Wouw

gepubliceerd: zondag, 23 juli 2017

Vijf tentoon­stellingen over de band tussen een Belgisch cisterciënzer­klooster en vier dorpen in West-Brabant

Deze zomer vinden voor het eerst De Bernardusdagen plaats. Op vier zondagen in augustus/september wordt aandacht besteed aan de bijzondere geschiedenis van vier West-Brabantse dorpen: Oud Gastel, Hoeven, Oudenbosch en Wouw. De kerken van deze dorpen stonden eeuwenlang onder rechtstreeks gezag van een beroemd cisterciënzer­klooster in Belgisch Brabant: de Bernardusabdij. Deze abdij, tot 1797 gevestigd in Hemiksem en sinds 1833 in Bornem, heeft in de vier dorpen een unieke erfenis nagelaten. De Bernardusdagen zijn een initiatief om dit bijzondere religieus erfgoed meer aandacht te geven.

Open deuren

Op vier zondagen gaan wij vier kerken en een kapel openstellen voor publiek: de vier parochiekerken, plus de kapel van Bovendonk. In deze laatste kapel komt een tentoon­stelling over het kloosterleven in de middeleeuwen. Deze vijf bijzondere monumenten zijn als gebouw zeker de moeite waard. Hier willen we alle kunstvoorwerpen uitlichten die een connectie hebben met de Bernardusabdij. Bij deze objecten willen we kleine informatiepanelen plaatsen.

Data

De eerste Bernardusdag is zondag 20 augustus: de feestdag van de H. Bernardus, patroon­heilige van de Bernardusabdij. De andere dagen zijn: 27 augustus en 3 & 10 september (Open Monumentendag). Meer informatie en openingstijden:

Kerkepad

Op 19 augustus wordt een Bernardus Kerkepad wandeling van Hoeven naar de basiliek in Oudenbosch gelopen. Een geweldig initiatief wat mooi aansluit op onze Bernardusdagen.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Bea Hoeks-de Laat, Standdaarbuiten (initiatiefnemer Bernardusdagen 2017):