Grootste Museum van Nederland

foto: Arjan Bronkhorst
St Nicolaaskerk, Amsterdam

Minister Bussemaker

In het buitenland is het heel normaal om die indruk­wekkende kathedraal te bezoeken. Toch lopen veel mensen er in Nederland ongemerkt aan voorbij. En dat terwijl ook Nederlandse kerken de prachtigste kunstvoorwerpen herbergen, gemaakt door de beste kunstenaars en opgenomen in magistrale decors. Met elkaar vormen onze kerken het grootste museum van Nederland.

Op 6 juli opent het Grootste Museum van Nederland met dank aan de hoofdpartner BankGiro Loterij en het Mondriaan Fonds zijn eerste dertien deuren. Museum Catharijne­convent, elf kerken en twee synagogen staan aan de basis van dit bijzondere project. De verborgen top­kunst van Nederland wordt zo toegankelijk gemaakt voor iedereen, juist ook voor degenen die gewoonlijk niet in een kerk komen.

Een ‘Michelinster’ voor kerken

In 2016 publiceerde Museum Catharijneconvent het monumentale boek Kerkinterieurs in Nederland, waarin honderd beeldbepalende kerkinterieurs worden belicht. Dit boek inspireerde het museum om de kerken in Nederland bekender en toegankelijker te maken voor het grote publiek. Dertien prachtige monumenten van verschillende gezindten staan aan de basis van dit nieuwe Grootste Museum van Nederland. De kerken zijn bijzonder vanwege hun geschiedenis, architectuur en kunstwerken. Van een idyllisch dorps­kerkje op het platteland tot een indruk­wekkende middeleeuwse basiliek midden in de stad. Van wereldberoemde glas-in-loodramen tot kleurrijke van dak tot vloer beschilderde interieurs. Allemaal religieus actieve kerken die een ‘Michelinster’ verdienen.

Verrassende inzichten en (on)bewuste vragen

Hoe lang duurde het om de kerk te bouwen? Welke heilige is afgebeeld en waar herken ik die aan? Wie lieten zich begraven in de kerk? Hoe zat het ook alweer met de Beeldenstorm? Bij veel mensen ontbreekt de kennis om te begrijpen wat er te zien is. In het Grootste Museum van Nederland hoort de bezoeker de verhalen over de kerk en de kunstwerken zonder de beleving van de indruk­wekkende gebouwen en interieurs te verstoren. Samen met ontwerp­bureau Fabrique ontwikkelde Museum Catharijneconvent een audiotour die verrassende inzichten biedt en (on)bewuste vragen beantwoordt. Bezoekers kunnen dwalend door de kerk op verschillende plekken een ander verhaal horen of zich laten meevoeren met een tour die alle highlights aan het licht brengt.

Het Grootste Museum van Nederland is een initiatief van Museum Catharijne­convent en wordt mogelijk gemaakt door de spelers van de BankGiro Loterij. Kijk voor de deelnemende locaties op de website:

Video’s