• Hoeven
  • Oud Gastel
  • Bosschenhoofd
  • Basiliek Oudenbosch
  • Basiliek Oudenbosch
  • Oud Gastel
  • Bosschenhoofd
 
 
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook

Grootste Museum van Nederland

Minister Bussemaker opent 6 juli het Grootste Museum van Nederland

gepubliceerd: dinsdag, 27 juni 2017
Grootste Museum van Nederland
Grootste Museum van Nederland
Basiliek H.H. Agatha & Barbara Oudenbosch
Basiliek H.H. Agatha & Barbara Oudenbosch (foto: Arjan Bronkhorst)
St Nicolaaskerk, Amsterdam
St Nicolaaskerk, Amsterdam (foto: Arjan Bronkhorst)

Minister Bussemaker

In het buitenland is het heel normaal om die indruk­wek­kende kathedraal te bezoeken. Toch lopen veel mensen er in Nederland ongemerkt aan voorbij. En dat terwijl ook Nederlandse kerken de prachtigste kunstvoorwerpen herbergen, gemaakt door de beste kunstenaars en opgenomen in magistrale decors. Met elkaar vormen onze kerken het grootste museum van Nederland.

Op 6 juli opent het Grootste Museum van Nederland met dank aan de hoofdpartner BankGiro Loterij en het Mondriaan Fonds zijn eerste dertien deuren. Museum Catharijne­convent, elf kerken en twee synagogen staan aan de basis van dit bijzondere project. De verborgen top­kunst van Nederland wordt zo toegankelijk gemaakt voor iedereen, juist ook voor degenen die gewoonlijk niet in een kerk komen.

Een ‘Michelinster’ voor kerken

In 2016 publiceerde Museum Catharijneconvent het monumentale boek Kerkinterieurs in Nederland, waarin honderd beeldbepalende kerkinterieurs worden belicht. Dit boek inspireerde het museum om de kerken in Nederland bekender en toegankelijker te maken voor het grote publiek. Dertien prachtige monumenten van verschillende gezindten staan aan de basis van dit nieuwe Grootste Museum van Nederland. De kerken zijn bijzonder vanwege hun geschiedenis, architectuur en kunstwerken. Van een idyllisch dorps­kerkje op het platteland tot een indruk­wek­kende middeleeuwse basiliek midden in de stad. Van wereldberoemde glas-in-loodramen tot kleurrijke van dak tot vloer beschilderde interieurs. Allemaal religieus actieve kerken die een ‘Michelinster’ verdienen.

Verrassende inzichten en (on)bewuste vragen

Hoe lang duurde het om de kerk te bouwen? Welke heilige is afgebeeld en waar herken ik die aan? Wie lieten zich begraven in de kerk? Hoe zat het ook alweer met de Beeldenstorm? Bij veel mensen ontbreekt de kennis om te begrijpen wat er te zien is. In het Grootste Museum van Nederland hoort de bezoeker de verhalen over de kerk en de kunstwerken zonder de beleving van de indruk­wek­kende gebouwen en interieurs te verstoren. Samen met ontwerp­bureau Fabrique ontwikkelde Museum Catharijneconvent een audiotour die verrassende inzichten biedt en (on)bewuste vragen beantwoordt. Bezoekers kunnen dwalend door de kerk op verschillende plekken een ander verhaal horen of zich laten meevoeren met een tour die alle highlights aan het licht brengt.

Het Grootste Museum van Nederland is een initiatief van Museum Catharijne­convent en wordt mogelijk gemaakt door de spelers van de BankGiro Loterij. Kijk voor de deelnemende locaties op de website:

Video’s


 

Postbus 174, 4730 AD Oudenbosch • Markt 59, 4731 HN Oudenbosch • (0165) 330 502 • info@bernardusparochie.nl      Website gerealiseerd door iMoose