Cursus Diaconale Journalistiek

Geslaagde cursus

gepubliceerd: dinsdag, 4 april 2017

Onlangs werd de cursus Diaconale Journalistiek gehouden, verzorgd door het Franciscus­centrum van ons Bisdom. Onze parochie is mede-initiatiefnemer van deze cursus. Zo’n 30 personen, afkomstig uit de parochies in onze regio en 2 uit onze parochie, namen er aan deel. De cursus werd door de deelnemers als geslaagd beoordeeld, zie voor een terugblik:

Diaken Peter Hoefnagels was initiator van de cursus. Hij wijst er op dat de kerk haar diaconale activiteiten meer zichtbaar moet gaan maken: “Je moet daarvoor een neus voor diaconaal nieuws ontwikkelen. Als diaken wil ik parochianen inspireren en toerusten om om te zien naar elkaar. Voor de ontwik­ke­ling van de kerk naar de toekomst toe is dat van groot belang.” De cursus heeft zeker bijgedragen aan inspiratie en het verkrijgen van vaardigheden.

De cursus werd gehouden op een viertal avonden in februari, elk met een aansprekend thema, zoals hoe schrijf ik een persbericht dat wordt opgepikt door de journalisten. Maar ook het maken van een foto die een duidelijk “verhaal vertelt” is belangrijk om over diaconale activiteiten te kunnen communiceren. Het afsluitende parochie-brede thema: “Wie zegt wat tegen wie met welk beoogd effect in de communicatie van de parochie” was zeer verhelderend. De cursus zal nog een keer worden gegeven en dan ook met aandacht voor de betekenis van social media zoals Facebook.

Van harte aanbevolen!