Stille Omgang Amsterdam

Zaterdag 18 maart 2017

gepubliceerd: maandag, 30 januari 2017

In de nacht van 18 op 19 maart 2017 vind in Amsterdam de jaarlijkse Stille Omgang plaats. Deze traditie, een eigentijdse vorm van de vroegere Middeleeuwse mirakelprocessie, bestaat reeds 136jaar.

Mirakel van Amsterdam

Deze processie is midden veertiende eeuw ontstaan als gevolg van de geschiedenis van een zieke man die in de Kalverstraat woonde.

Op 15 maart 1345, zo vertelt de overlevering, lag een man in een huis aan de Kalverstraat ziek op bed en vreesde te sterven. Hij liet een priester roepen om hem te bedienen en van het Heilig Sacrament (de hostie) te voorzien. Na het eten van de hostie kreeg de zieke braakneigingen en moest tenslotte overgeven in het brandende haardvuur van zijn kamer. Maar na verloop van tijd bleek dat hij niet alleen de hostie onbeschadigd had uitgebraakt, maar dat bovendien het vuur het Heilig Sacrament niet had aangetast.

Was dat nog niet mirakuleus genoeg: de hostie die de volgende dag door de priester van de Oude of Nicolaas­kerk weer was opgehaald, keerde vanuit de Oude Kerk op wonderbaarlijke wijze in het huis van de man terug. Het was een nieuw mirakel dat zich daarna nog eens tweemaal herhaalde. Voor de middeleeuwse mens was dit de noodzakelijke bevestiging om in de gebeur­te­nissen definitief de hand van God te kunnen herkennen. Het duidde tevens Gods klaarblijkelijke wens aan om op de plaats waar het Mirakel had plaatsgevonden, 'dese gracie ende ghenade' openbaar te maken en gestalte te geven. De betrokkenen besloten daartoe de woning tot een devotie- of bedevaartkapel om te bouwen. Dit Eucharistisch wonder heeft bekendheid gekregen onder de naam Mirakel van Amsterdam (1345).

Sinds 1881 gedenkt de Stille Omgang in het centrum van de stad Amsterdam dit Mirakel in stilte en duisternis door een ambachtelijke pelgrimage langs de route van 1345 en door Eucharistie­vieringen voor de Omgang. Uniek aan deze pelgrimstocht die door het centrum van de stad trekt, zijn de stilte, het ontbreken van uiterlijk vertoon, het duistere uur en de zwijgende verbondenheid van de duizenden christenen.

Met de bus naar de Stille Omgang

Vanuit West Brabant vertrekken we langs diverse opstap­plaatsen met de bus naar Amsterdam. Om 23 uur vieren we met andere afdelingen de Eucharistie in de prachtige Obrechtkerk. Na de H. Mis eten we in de kerk een broodje met een kop koffie. Vervolgens gaan we met de bus naar het beginpunt van de stille tocht in het centrum van Amsterdam.

Bij het pand, waar het Mirakel van Amsterdam heeft plaats gevonden, houden we kort een stilte moment.

Na afloop van de rondgang , die onder ongeveer een uur duurt, praten we nog even na in de Lutherse kerk, nabij de opstap­plaats aan het Spui.

Stapt u in Oudenbosch op dan willen we u uitnodigen deel te nemen aan een korte gebedsdienst, aanvang 19.30 uur, in de Hellemonskapel van de Basiliek. Wij vertrekken dan om 20.00 uur vanuit Oudenbosch. Ook kunt u contact opnemen met Raymond Kessel: diannekessel@kpnplanet.nl

De kosten voor de Stille omgang incl. koffie en broodje zijn € 20,00 pp. contant te voldoen in de bus.

Opstap­plaatsen, vertrektijden en contact­personen

Moeder Gods­kerk. Roosendaal 19.30 uur R. Schoenmakers 0165-540876