‘Woorden schieten gauw tekort.’

impressie van de 7e bijeenkomst zaterdagavond 2 juli

gepubliceerd: woensdag, 6 juli 2016
‘Woorden schieten gauw tekort.’

Wat kun je doen als iemand door groot lijden is getroffen? Als iemand ziek wordt, een partner verliest, hoe kun je dan van troost en bemoedigen spreken? Woorden schieten gauw tekort.

Het troosten van de bedroefden is een van de zeven geestelijke werken van barm­har­tig­heid. De andere geestelijke werken zijn: wie twijfelen raad geven, onwetenden onderrichten, dwalenden terechtwijzen, beledigingen vergeven, lastige personen geduldig verdragen en tot God bidden voor de levenden en de doden. Weldaden van de ziel noemt kerkvader Augustinus ze.

Geerten Kok, pastoraal werker in de Norbertus­parochie in Roosendaal, sprak erover in de overweging en nadien in het geloofs­gesprek op zaterdag 2 juli. De geestelijke werken van barm­har­tig­heid hebben te maken met het maken van goede levenskeuzes, maar ook met het uithouden van moeilijke levensmomenten en het negatieve dat we ervaren met anderen. Het leven brengt mensen weleens aan het twijfelen en het is goed hen bij te staan in het helpen vinden van nieuwe wegen in hun leven. Het is ook goed er te zijn voor anderen en daarin te volharden. En tenslotte: werken van barm­har­tig­heid kunnen niet zonder gebed. Het is het gebed dat heel ons leven en samenleven draagt.

Op zaterdag 6 augustus staan de viering om 19.00 uur in de Basiliek en het aansluitende geloofs­gesprek in het teken van ‘verzoening bevorderen’. Legeraalmoezenier Hans Joosen spreekt dan over vredesmissies van de krijgsmacht in de wereld.