‘Het zijn de kleine dingen die ertoe doen.’

impressie van de 6e bijeenkomst zaterdagavond 4 juni

gepubliceerd: dinsdag, 7 juni 2016

Op zaterdag 4 juni sprak Annemiek Dirven, parochiane uit Oudenbosch, over haar vrijwilligerswerk als verpleegkundige met (wees)kinderen in Afrika.

Zes maanden lang vervulde ze moedertaken voor 40 kinderen in een weeshuis in Ghana, van wassen en eten voorbereiden tot kleding schoonmaken. De weeskinderen werden opgevangen omdat er van hun familie niemand meer voor hen kon zorgen. Het was een leerzame maar ook confronterende tijd. ‘Er is niet altijd geld voor medicijnen en adequate hulp en dat betekent niet altijd gemakkelijke keuzes maken. En dan moet je het doen met de beschikbare middelen.’ Dat ervoer ze op een kinderafdeling in een ziekenhuis in Tanzania waar ze twee maanden werkte. Het was ook een tijd van relativering van de grote idealen waarmee ze naar Afrika ging.

‘Uiteindelijk zijn het de kleine dingen die ertoe doen,...

...de kleine succesjes die je uiteindelijk blijven motiveren om dit werk te doen’, vertelde Annemiek. De diepste motivatie om dit werk te doen vond ze in het gezin waarin ze opgroeide. ‘Ik heb het daar goed gehad en dat gun ik andere kinderen in de wereld ook’. Mum’s care, een initiatief van een Zweedse verpleegkundige, zorgt ervoor dat kinderen van baby tot 18 jarigen worden verzorgd, naar school kunnen gaan en een plaats op de arbeidsmarkt vinden om uiteindelijk op eigen benen te kunnen staan. De bijeenkomst stond in het kader van de maandelijkse bijeenkomsten op de eerste zaterdag van de maand in het teken van het Jaar van Barm­har­tig­heid. Deze keer stond ‘de naakten kleden’ centraal.

Op zaterdag 2 juli verzorgt het pastoraal team van de Norbertus­parochie in Roosendaal om 19.00 uur in de Basiliek de gebedsdienst en het aansluitende geloofs­gesprek met als thema ‘de geestelijke werken van Barm­har­tig­heid’.