Aandacht voor het moment

impressie van 5e bijeenkomst zaterdagavond 7 mei

gepubliceerd: maandag, 16 mei 2016
Aandacht voor het moment

‘Warme aandacht en zorg’, met deze missie werkt pastor Michiel van Kooten in de zorgin­stellingen van Thebe in Breda en omstreken. In het geloofs­gesprek na het gebed rond Barm­har­tig­heid op zaterdag 7 mei was hij te gast en nam hij de aanwezigen mee in zijn ervaringen als geestelijk verzorger.

Ook de veranderingen in de zorg zijn merkbaar. Langdurig zieken worden langer thuis verzorgd. Nu komen mensen vaak voor het laatste stukje van hun leven terecht in een instelling. Belangrijk zijn een veilige omgeving en aandacht. Er zijn dan van die momenten dat er intens contact kan zijn in een gesprek. Maar ook zijn er de symbolen, rituelen , gebeden die een diepere laag in het leven kunnen raken. In een periode van ziek-zijn zie je ook de kracht in mensen, dat ze hun grenzen verleggen en zo ook anders naar het leven kijken. De geestelijke verzorging wil er voor alle mens zijn ongeacht hun levensbeschouwing of godsdienst. In de zorg word je geconfronteerd met pijn en ongemak. Juist dan komt het erop aan om bij mensen te blijven, het met hen uit te houden en er te zijn voor de ander. Opvallend is dat veel zieken geen of weinig bezoek krijgen. Oude buurt- en familie­verbanden zin weggevallen. Dan is het fijn om vrijwilligers te hebben die bezoekwerk doen. In het geloofs­gesprek was ook aandacht voor mensen met dementie. Juist met hen gaat het om het beleven van het moment.

Het volgende geloofs­gesprek gaat rond ‘de naakten kleden’ vindt plaats op zaterdag 4 juni. Annemiek Dirven, een jonge verpleegkundige uit de parochie, vertelt dan over haar betrokkenheid bij weeskinderen in Afrika.