Avondwake en Uitvaart

Afscheid nemen van een dierbare is niet gemakkelijk en in onze parochie doen we dat graag met zorg en aandacht, op een persoonlijke manier en in het geloof dat God trouw blijft over de grenzen van de dood heen. Het pastoraal team is graag bereid om samen met de nabestaanden de uitvaart te verzorgen in een van de parochiekerken of in de aula van een crematorium.

De uitvaartdienst is een viering die zich richt op de overledene. Voor de laatste maal staat deze dierbare in ons midden om daarna definitief afscheid van hem / haar te kunnen nemen. Voor christenen is de uitvaart het moment om het geloof in een leven door de dood heen in woord en gebed te verkondigen, om te getuigen dat God ons voor een eeuwig leven heeft bestemd. In de uitvaartdienst is plaats en ruimte voor deelname van familie en vrienden. De voorganger zal dit met de nabestaanden bespreken.

Een avondwake biedt de nabestaanden de mogelijkheid om zich op de vooravond van de kerkelijke uitvaart (in kerk of crematorium) samen met de plaatselijke geloofs-gemeenschap voor te bereiden op het laatste afscheid. Avondwake en kerkelijke uitvaart horen bij elkaar. Een avondwake is mogelijk op elke dag van de week, behalve in het weekeinde, omdat die gemeenschap dan al samenkomt. Eventueel vindt een korte herdenking plaats tijdens de zondagsviering. Een avondwake wordt in principe verzorgd door parochianen. Ze nemen contact op met de nabestaanden en bereiden samen met hen de avondwake voor.

Wanneer geen kerkelijke uitvaart (in kerk of crematorium) is voorzien, maar de nabestaanden toch een herdenkingsmoment in de eigen geloofsgemeenschap willen houden, bieden we hen de mogelijkheid voor een gedachtenisviering op de vooravond van het laatste afscheid. Deze viering heeft het karakter van een dienst van woord en gebed en wordt in principe voorgegaan door een van de leden van het pastoraal team.

Het wordt op prijs gesteld dat bij een overlijden de nabestaanden dit telefonisch of persoonlijk melden bij pastoor M. Prasing. Het verzoek voor het verzorgen van een gedachtenisviering, avondwake, uitvaart of crematieplechtigheid wordt in principe door de betrokken uitvaartonderneming gedaan bij teamassistent E. Roovers, (06) 165 40 840. In overleg met het pastoraal team worden vervolgens afspraken gemaakt.