Begraafplaatsen

Grieve not for me, my Children dear - I am not dead, but sleeping here - I was not yours, but Christs alone - He loved me best, and took me home (grafsteen Ierland)

De filosoof Hans Jonas zei dat er drie dingen zijn waardoor de mens zich onder­scheidt van de dieren: het gereed­schap, het beeld en het graf. Door het werktuig onder­werpt de mens de natuur aan zijn kennis en aan zijn wil. Door het beeld - schilderijen en andere kunst­werken - projec­teert hij zijn verbeelding. Het impliceert een gevoel voor schoon­heid en het verlangen om dit te uiten. Maar het grootste verschil tussen mensen en dieren is het graf. Alleen de mens begraaft zijn doden. Alleen de mens kent zijn eigen sterfe­lijk­heid. En wetende dat hij zal sterven, kan alleen de mens vragen waar hij vandaan komt, wat zijn leven betekent en wat erna komt.

Begraafplaatsen

De parochie beschikt over zes begraafplaatsen, waarvan die in Oud Gastel en Standdaarbuiten in beheer zijn gegeven aan Stichting Zuylen. De overige vier begraafplaatsen zijn in eigen beheer en worden door vrijwilligers onderhouden. Het reserveren van grafplaatsen en het verstrooien van as worden eveneens door genoemde werkgroep geregeld.

Contactpersonen zijn:

• Bosschenhoofd: J. van der Smissen, (0165) 318 548
  • Hoeven: G. van Lier, (0165) 502 933
  • Oudenbosch: J. Bedaf, (0165) 312 564
  • Stampersgat: via J. Frijters, (0165) 511 617

Tarieven begraafplaats

Grafreservering € 180,00 (eenmalig)

Bij begrafenis

Graf delven / dichten € 360,00
Graf ruimen € 200,00
Grafrechten enkel graf (20 jaar) € 430,00
Grafrechten dubbelbreed / dubbeldiep graf (20 jaar) € 645,00
Onderhoudskosten (20 jaar) € 600,00

Bij verlenging (10 jaar)

Grafrechten enkel graf € 215,00
Grafrechten dubbelbreed / dubbeldiep graf € 322,50
Onderhoudsbijdrage € 300,00

Plaatsing urn

Plaatsingskosten / afdekplaat € 200,00
Grafrechten urnengraf (20 jaar) € 322,50
Grafrechten urnenmuur (20 jaar) € 645,00
Onderhoudsbijdrage (20 jaar) € 600,00

Bij verlenging (10 jaar)

Grafrechten urnengraf € 162,00
Grafrechten urnenmuur € 324,00
Onderhoudsbijdrage € 300,00

Bovenstaande tarieven zijn van toepassing op de begraafplaatsen in Bosschenhoofd, Hoeven, Oudenbosch en Stampersgat.

De begraafplaatsen in Oud Gastel en Standdaarbuiten zijn in beheer bij Stichting Begraafplaatsen en Crematoria Zuylen, Tuinzigtlaan 11, 4813 XH Breda, (076) 521 94 53, voor info: info@zuylen.nl of www.zuylen.nl

As verstrooien na een crematie

Strooiveld Begraafplaats OudenboschEen aantal weken na een crematie staat de familie of de nabestaanden voor de keuze over de bestemming van de as. Als de overledene dat zelf heeft aangegeven is het eenvoudig maar vaak moet deze keuze nog gemaakt worden. Tegenwoordig is er een groot aanbod van mogelijkheden die vaak door de uitvaartonderneming of het crematorium geboden wordt.

Een van de mogelijkheden is de as verstrooien. De plaats van verstrooien kunt u zelf bepalen en wat velen aanspreek is dat de as dan wordt verstrooid in de woon- of geboorteplaats van de overledene. Op de r.k. begraafplaats aan de St. Bernaertsstraat in Oudenbosch is hiervoor een strooiveld ingericht. Bij dit strooiveld is een steen aanwezig, waarop bronzen plaatjes zijn aangebracht met de naam en de geboortedatum en overlijdensdatum van degene wiens as hier is verstrooid. Op de stenen staat de toepasselijke spreuk “As verwaait de herinnering blijft”. Zo is er toch ook na een crematie, en na het verstrooien van de as, een herinnering aan de overledene.

Natuurlijk kan op alle begraafplaatsen in onze parochie as verstrooid worden en u kunt bij de contactpersonen van de begraafplaatsen terecht voor informatie. Indien gewenst is een der leden van het pastores-team aanwezig bij het verstrooien van de as, maar het kan ook in kleine familiekring gebeuren. Er zijn zoals ook bij het crematorium wel kosten verbonden aan het verstrooien van de as, dit is inclusief bronzen plaatje € 200,00 en zonder bronzen plaatje € 80,00. (let op deze prijzen zijn alleen voor de r.k. begraafplaats in Oudenbosch)