Christus, Koning van het heelal

zondag 24 november 2019

Christus Koning

Bezinning bij de lezingen

Hij is geen koning op een troon. Hij heeft geen lijfwachten. Protocol is Hem vreemd. Hij heeft één gedragsregel: liefde, vrede, geluk. Hij durft zichzelf te vergeten. Behoefte om zichzelf te redden heeft Hij niet. De minste staat bij Hem voorop. De lijdende mens krijgt voorrang. Wie vergeving behoeft, kan op Hem rekenen. Hij is geen koning van geboorte. Hij is het geworden door zijn manier van leven. Hij heeft geen onderdanen, wel medestanders en volgelingen. Hij roept mensen op om te leven met liefde in het vaandel. Zijn boodschap daagt uit om Hem achterna te gaan, om koninklijk, royaal, te leven: edelmoedig en goed ten einde toe. Zijn leven zegt ons, dat we er mogen zijn voor Hem; maar ook, dat de ander voor ons op de eerste plaats komt.

Auteur: pater Wim Holterman osfs

Eerste lezing

2 Samuël 5, 1-3

In die dagen begaven alle stammen van Israël zich naar David in Hebron en zeiden: ‘Hier zijn wij, uw eigen vlees en bloed. Vroeger al, toen Saul nog over ons regeerde, was u degene die de troepen van Israël aanvoerde. Daarenboven heeft de Heer u verzekerd: Gij zult mijn volk Israël hoeden; gij zijt het die over Israël zult heersen.’ Alle oudsten van Israël kwamen naar de koning in Hebron en koning David sloot met hen in Hebron een verbond ten overstaan van de Heer en zij zalfden David tot koning over Israël.

Epistellezing

Kolossenzen 1, 12-20

Broeders en zusters, blijmoedig danken wij God, de Vader, omdat Hij u in staat stelde te delen in de erfenis van de heiligen en te leven in het licht. Hij heeft ons ontrukt aan het domein van de duisternis en overgebracht naar het koninkrijk van zijn geliefde Zoon. In Hem is onze bevrijding verzekerd en zijn onze zonden vergeven. Hij is het beeld van de onzichtbare God, de eerstgeborene van heel de schepping. Want in Hem is alles geschapen in de hemelen en op de aarde, het zichtbare en het onzichtbare, tronen en hoogheden, heerschappijen en machten. Het heelal is geschapen door Hem en voor Hem. Hij bestaat vóór alles en alles bestaat in Hem. Hij is ook het hoofd van het lichaam dat de kerk is. Hij is de oorsprong, de eerste die van de dood is opgestaan om in alles de hoogste te zijn, Hij alleen. Want in Hem heeft God willen wonen in heel zijn volheid, om door Hem het heelal met zich te verzoenen en vrede te stichten door het bloed, aan het kruis vergoten om alles in de hemel en op aarde te verzoenen, door Hem alleen.

Evangelielezing

Lucas 23, 35-43

Toen Jezus aan het kruis hing, stond het volk toe te kijken, maar de overheidspersonen lachten Hem uit en zeiden: ‘Anderen heeft Hij gered; laat Hij zichzelf eens redden als Hij de Messias van God is, de uitverkorene!’ De soldaten brachten Hem zure wijn, en ook zij voegden Hem spottend toe: ‘Als Gij de koning der Joden zijt, red dan uzelf’. Boven Hem stond als opschrift in Griekse, Romeinse en Hebreeuwse letters: Dit is de koning der Joden. Ook een van de misdadigers die daar hingen hoonde Hem: ‘Zijt Gij niet de Messias? Red dan uzelf en ons.’ Maar de andere strafte hem af en zei: ‘Heb zelfs jij geen vrees voor God terwijl je toch hetzelfde vonnis ondergaat? En wij ondergaan dat vonnis terecht, want wij krijgen wat wij door onze daden verdiend hebben; maar Hij heeft niets verkeerds gedaan.’ Daarop zei hij: ‘Jezus, denk aan mij wanneer Gij in uw Koninkrijk gekomen zijt’. En Jezus sprak tot hem: ‘Voorwaar, Ik zeg u: vandaag nog zult gij met Mij zijn in het paradijs’.

God in fragmenten

1 Koningen 17, 17-24