Mijn eerste stagejaar

gepubliceerd op dinsdag, 14 juni 2016

Na bijna een jaar stagelopen in de parochie van de heilige Bernardus van Clairvaux lijkt het mij een goed idee om terug te kijken. Het eerste wat mij opviel is de omvang van de parochie. Ik had nooit gedacht zoveel te moeten reizen. Het is echter een realiteit waar ik nu, maar ook in de toekomst, rekening mee moet houden. De kleine parochie waarin iedereen elkaar kent, behoort jammer genoeg definitief tot het verleden. Naast de verbazing om de omvang werd ik in positieve zin verrast door de hartelijkheid waarmee ik werd ontvangen. Niet alleen door het pastoraal team, maar evenzo door de vrijwilligers en de parochianen die ik heb ontmoet. Het voelde als thuiskomen in een warm nest.

Door het warme welkom voelde ik mij vrij om aan te schuiven bij verschillende groepen vrijwilligers: de Parochiële Caritasinstelling, de rouwgroep in Oud Gastel, het parochiebestuur en de huwelijksvoorbereiding. Doordat ik mocht aanschuiven en open werd ontvangen heb ik een goed inzicht en begrip gekregen hoe een parochie kan functioneren. Ik geef met opzet aan ‘kan’, omdat er meerdere manieren zijn om een parochie te organiseren.

Mijn actieve betrokkenheid tijdens de voorbereiding op de Eerste Heilige Communie en het Vormsel hebben mij veel geleerd in de omgang met de jongeren in onze parochie. Het was tevens een kans om inzicht te krijgen in de geloofskennis van deze jongeren. Wat me bij deze voorbereidingen is opgevallen, is de inzet van de vrijwilligers en de motivatie van de kinderen.

Wat zeker niet onvermeld mag blijven is de vreugde die ik heb ervaren op die momenten dat ik heb mogen voorgaan in verschillende woord- en communievie-ringen. Uiteindelijk zal dat een van de hoofdpijlers zijn waarop mijn functioneren zal zijn gebaseerd. Een andere pijler is het persoonlijke contact met de mensen. Hierbij maak ik geen onderscheid tussen een gesprek in een kerk, op straat of tijdens een huisbezoek. Al deze momenten van persoonlijk contact hebben mij gevormd en zullen dat het komend jaar blijven doen.

Het is duidelijk dat het eerste stagejaar een vruchtbaar jaar is geweest. Dat zou niet mogelijk geweest zijn zonder uw gastvrijheid. Dank.

Stefan Lange, diakenstudent

Met dit pastoraal woord, dat regelmatig zal worden vernieuwd, heten wij u van harte welkom op de website van de R.K. Parochie H. Bernardus van Clairvaux! Wij hopen dat u vindt wat u zoekt.

overzicht van bijdragen:
dinsdag, 19 september 2017Sprekende stilte